Nyt se on ohi mikä on taas ens vuonna eessä, siis joulu. Meidän konkkaronkka pakattiin tiistaina avensikseen suksineen ja lahjoineen ja suunnattiin lumen maahan joulun viettoon. Harmittavasti Ylläksellä oli lunta mutta oli myös pakkasta parikymmentä pykälää. Hulluimmat hiihti, vähemmän hulluimmat vaan söi. Koiratkaan ei ollu innokkaita lenkkeilyseuraa, jopa Papu nosteli tassujaan kovimmila pakkasilla. Ruska ja Jutta vältteli ulos lähtöä viimeiseen asti. Kalle odotti saunaan pääsyä ja viihtyi siellä sitten ekasta vuorosta viimeiseen. Tosin melko levoton prinssi se siellä on kun jos ei ikkunaa saanu avata se meni pesuhuoneeseen suihkuun tai juomaan, vaihtui ainakin löylypuolella ilma pojan ansiosta.

Joulupukkikin kävi kun kerran lapissa oltiin. Porothan me käytiin varmistamassa jo aaton aattona että jaksavat vetää pulkkaa. Tosin joulupukilla oli niin kiire että ehti vain tuoda kaksi lahjasäkkiä eteiseen. Koirat oli lapsiakin uteliaampia säkkien sisällöstä ja olivat vissiin vähän pettyneitä ettei niiden lahjoja ollu paperiin kääritty sillä Ruska raastoi paperia yhden jos toisenki lahjan ympäriltä. Kalle ihmetteli miten se tonttu osasi tuoda niin paljon paketteja. Helkan ekasta paketista kuoriutui vauvanukke joten muut sai unohtua. Sittemmin esiin kaivettiin vielä ainakin kärryt ja toinenki vauva, pehmeät paketit sai osakseen lähinnä silmäyksen. Kallen paketeista tuli ainakin urut ja legotraktori. Illalla olikin sitten sängyssä ahdasta kun meidän neljän lisäksi sinne piti ottaa bää, pupukka, hiiri ja Plättä, sen sijaan kylmän viileesti porttikielto annettiin (mun käskystä) Tiinalle ja Roosalle sekä traktorille.

Vajaa viikko meni taas aivan liian äkkiä ja kun kotiin lähtöpäivä koitti lähti kova pakkanenkin. Matkasta selvittiin jälleen yhdellä pysähdyksellä. Ylläkselle mennessä laulettiin viimeiset 50km satu meni saunaan-laulua eri versiona. Muita lauluja ei Helka suostunut kuuntelemaan. Kotona ootti viikon lumityöt (miten sitä oli satanutki niin paljon!), lämmitystä kaipaava talo ja lisää joululahjoja. Näistä paketeista löytyi ainakin koko Suomen kattava rautatieverkosto lisäjunineen. Kallelle oli mopsikoira ja Helkalle iso Plättäkoira, mutta näyttää siltä että Kalle on beaglemies ja Helkan nopsia työnnetään kärryissä.