Viikonloppu vierähti ulkomuototuomareiden peruskursseilla, vai oliko se alkeiskurssi. Joka tapauksessa. Lauantaina Paula Heikkinen-Lehkonen kertoili näyttelytoiminnasta meiltä ja muualta, tuomarityöskentellystä ja arvosteluperusteista. Juttu meinasi vähän väliä rönsyillä kysymysten myötä pois aiheesta ja loppujen lopuksi meillä menikin pari tuntia yli aikataulusuunnitelman. Oikeen hyvä päivä ja paljon tuli asiaa jotka näyttelyn järjestäjänä kannattaakin tehdä toisin. Tosin tän päivän jälkeen alkoi tuntumaan että en ikikuunapäivänä halua ulkomuototuomariksi, niinpä kunnioitankin entistä enemmän niitä jotka sille saralle on uskaltautuneet. Ei ole ruusuilla tanssimista, välillä taatusti enempi ja vähempi paskassa rämpimistä.

Sunnuntaina oli vuorostaan Harry Tastin oppia koiran rakenteesta ja liikkeistä. Paperinivaskoita tutkiessa tuntui että vanhan kertausta tiedossa, näitä kun on käsitelty molemmilla kasvattajakursseilla ja parilla muullakin rakenne ja anatomia kurssilla. Liikkeitä tutkailtiin videolta, ja monta asiaa jäi eka silmäyksellä huomiomatta mutta kun sama pätkä otettiin hidastettuna tai takaperin katsottuna (mietittiin voisiko kehässäkin pyytää handleriä ottamaan saman hidastettuna takaperin), niin ohhoh eipäs se sitä ollutkaan miltä näytti. Mutta eipä hätiämitiä kun alettiin soveltamaan samat asiat käytännön juttuihin. Esimerkkikoirina oli mopsi, italianvinttikoira, flätti ja hoffi. Mä sain koplattavaksi mopsin, mulle kovinkin kiinnostavan rodun. Kun mittasuhteita olettiin kädestäpitäen katsomaan oppi tosi paljon. Tosin muiden koirien kohdalla huomattiin että katsomosta asian näkee monesti paremmin kuin nenä kiinni koirasta, jotenkin laajemmin. Myös liikkeitä tutkaillessa on tärkeä että koira esitetään oikealla nopeudella jotta sen liikkeet tulevat esiin rotutyypillisesti. Liian lujaa, liian hitaasti tai koira hirtettynä ei anna parasta kuvaa koirasta.

Iltapäivällä siirryttiin ulos esimerkkikoirien pariin. Mukana oli malinois, porokoira, cockeri, hoffi, flätti, labbis, beagle (yllätysyllätys), mäyräkoira, corgi, husky, parson, kiinanharjakoira ja italianvinttikoira (tulikohan kaikki). Mitään rotua ei arvosteltu rotumääritelmän mukaisesti kun eihän me niitä tiietä. Rodut arvosteltiin tyyppien mukaan ja niiden liikkeistä saikin paljon oppia. Miten jokin rakenne"virhe" vaikuttaa mihinkin ja minkä verran. Nähtiinpä myös kuinka sadekeli voi vaikuttaa esim italiaanon liikkeisiin (se meni kuin pitkäkoipinen hämähäkki).

Vaikka jouduinkin toimimaan kurssilla assarina ja "vammaisavustajana" niin ei tuntunut että oisin jäänyt jostain paitsi. Tosi hyvä kurssi, iso kiitos pikkumummulle että pääsin mukaan! Iltalukemisena onkin oppimateriaalia ja puhtaaksikin pitäs kirjottaa muistiinpanot. Kurssitentti ois ens kuussa, jänskättää jo valmiiksi. Sunnuntain oppeja voi testata omilla koirilla, meiltä löytyykin monta hyvää mallikappaletta väärin rakennetuista. Vielä kun joku tulisi handlaamaan niitä liikkeissä ja videoimaan. 

1946507.jpg