Joo meillä on uhmaikäinen ja se en ole minä. Jos joku ei vielä tiedä että Helka on hyvin määrätietoinen ja omatoiminen niin nyt tuohon kakkuun saa vielä lisätä uhmaiän. Kaikki tehdään ite ja kun halutaan jotain niin sitte se ei välttämättä olekaan se mitä halutaan mutta sitä ei saa kuitenkaan poiskaan laittaa. Aina ei voi tietää mikä nostaa myrskyn vesilasissa. Missä on te telkkarista tutut supernannyt?? Ai nii, mut enhän mä kieliä osaa vaikka ne tuliski. Tai oisko uhmaikäisille semmosia raivon hallintakursseja? Meillä ois yks oppilas semmoselle. Jos olet täydellinen äiti niin suosittelen ettet lue tätä kirjoitusta tän pitemmälle...

Erityisesti uhma näkyy tai paremminkin kuuluu iltaisin kun pitää laittaa nukkumaan. Suorastaan sotatila. Aiemmin meillä luettiin satu ja jäätiin istuun seuraksi kunnes lapset nukahtivat tai ite nukahdettiin nojatuoliin. Sitten siirryttiin siihen että luettiin satu ja peiteltiin jonka jälkeen lapset jäi vielä itsekseen lukemaan ja nukahtivat sinne omia aikojaan. Tämä toimi pitkän aikaa. Nyt meillä luetaan satu ja Kalle jää pötköttään, Helka nostaa kauheen huudon että ei taho nukkua, ei taho pötköttää, ei taho omaan sänkyyn, ei taho leikkiä, ei taho... On kokeiltu sitä että palautetaan sänkyyn kerta toisensa jälkeen. Ei auta. Kalle raukka vain joutuu nukkumaan kädet korvilla. Sitten on annettu märistä missä lystää jonka ansiosta Helka nukkui yhden yön osittain eteisen matolla. Eilen illalla passasin tän herrantertun mielen mukaan kahteentoista asti, sitten loppui oma jaksaminen ja Jouni sai tulla jatkamaan. Ainoat raivarit saatiin eilen illalla aikaseksi vain kaksi kertaa: kun en antanut repiä muistilehtiöstä lappuja irti ja toinen oli kun muumilaastari ei irroittamisen jälkeen enään tarttunutkaan uudestaan kiinni.

Jaa mitäkö tehtiin eilen illalla? Juotiin maitoa kymmenisen kertaa, syötiin muroja, syötiin rinkilää, rasvattiin vähän sieltä sun täältä vahän silloin sun tällöin, käytiin pissalla, käytiin pissalla uudestaan, niistettiin nenää, otettiin räkäluutu, silputiin räkäluutu sohvalle, katottiin telkkaria, piirrettiin... mutta ei menty nukkuun vahingossakaan. Vaippa on nyt jätetty ihan kokonaan pois, sitä ei enään edes öisin pidetä ja ollaan kuivana selvitty. Toivottavasti nämä uhmakaudet ei pahene kerta toisensa jälkeen, nimittäin sitten murrosiän aikoihin oon taatusti jo sanonut itteni tästä firmasta irti.

Onneksi nämä pääsiäispyhät on kohta ohi ja alkaa arki. Viikkohan meillä on sairastettu aloittaen Kallen mahataudista jatkuen mun mahataudin ja kuumeen kautta Helkan kuumeeseen jolloin saatiin lääkekuuri todennäköisesti alkavaan korvatulehdukseen. Sitten pitkänä perjantaina olin jälleen itse räkänen ja kuumeessa ja nyt on Jouni kuumeessa. Muut on selvinnyt meillä yskään asti.

Koko huhtikuun on tainnut sää olla plussan puolella ja sen kyllä huomaa. Lumet sulaa vaikka sitä sulamista varmaan tulee kestämäänkin jonkin aikaa. Koirien kans lenkkeily on suunnattu metsäteille, ei sillä että siellä ois vielä lunta mutta sinne ei sitten jossain vaiheessa enään viitsi kelirikon takia mennä niin nautitaan niistä maastoista nyt sitten. On aivan sama minkä mittaisen lenkin tekee niin jälkipyykki vie yli tunnin. Neljä beagleä pesee samassa ajassa kuin yhden noutajan. En ymmärrä miten tuo Papu saa sen kaiken hiekan kerättyä itteensä. Pesujen jälkeen on vuorossa vielä valjaiden ja remmien pesu ja ittensä huuhtelu siitä kaikesta.

Eilisellä lenkillä pääsin metsään asti kun Reiska näytti liikkuvan vähän vaivalloisesti. Päästin sen irti jotta näkisin ahistaako sitä jokin. Joo ahisti, se nimittäin ei hetken kuluttua suostunut enään edes liikkumaan vaan jäi kyyryssä istumaan ja oli hyvin huonovointisen näköinen. Ei auttanut kuin palata kotiin. Siinä sitten ehti vielä naapurikin tulla koiransa kanssa vastaan jolloin Papu aloitti rähinän ja Reiska kiljui suoraa huutoa, eli kipeä oli. Papu vielä ojennuksen jälkeenkin räyhäs jolloin nöyryytin sitä loppumatkan kuonopannalla. Reiska sai attapektit nassuun ja iltaruuaksi vain piimää. Mitään sen kummempaa ei sitten ilmennyt. Ehdin jo miettiä että onko se taas syönyt jotain ei ruokalistalta, kun jokin aika sittenhän se oli syönyt Helkan kankaisen ruokalapun.

Ei taho nukkua! Mutta nukahti sitte siihen.

Tuleva Gretzky ekaa kertaa hokkareilla tänä talvena.

Ai mullako uhmaikä?