Raahen yömejään osallistui Papu ja Plättä. Koska olin mukana kokeen järjestelyissä, oli hommaa useammaksi illaksi. Torstaina käytiin suunnistamassa ja avokreppaamassa yksi VOI-luokan jälki ja perjantaina sama homma kahdelle VOI-luokan jäljelle. Lauantaina oli varsinaiset veretykset ja jälkiparini kanssa tehtiin kolme AVO-luokan jälkeä. Sunnuntai "aamuna" kello soi 1.45 ja koepaikalle mentiin puoli kolmeksi. Plättä sai arvonnoissa jälki nro 14 ja Papu 4. Jälkioppaiksi tuli siis Plätän jäljelle Jouni ja minä pääsin Papun jäljelle. Jäljet olivat eri tuomareilla joten ensin metsään ennen klo 5 pääsi Plättä. Pikkukoira oli virtaa täynnä ja ilman hanskoja en olisi kunnon otetta saanut jälkinarusta. Plättä lähti alkumakaukselta hyvin ja eteni mielestäni hyvin jälkeä pitkin. Ojatkaan ei tuoneet nyt ylitysvaikeuksia. Sitten ojanpenkalla olleet jäljet kiinnostivat enempi ja niiden seuraamisesta hukka. Vähän matkaa eteenpäin ja taas riistan hajut vetivät Läpsyttimen nenää. Tästä sitten pari hukkaa lisää ja palattiin takaisin autolle. Metässä näkyi hirven, kauriiden ja metsälintujen jälkiä, jäniksen hajuihin en usko sillä niin sähköiseksi ei Plätän käytös muuttunut. Lyhyestä virsi kaunis, ei päästy varmaan ekaa osuutta edes puoleen väliin. Loppuvuodeksi uudet kujeet ja toivotaan että talvitauko tekisi gutaa. Seuraavan kerran mennään kokeisiin vasta ens vuonna.

Papu pääsi metsään klo7.45. Alkumakaukselta lähdettiin hyvin, Papulle tyypillisesti tyylillä aaltoillen jäljen päällä. Yhtäkkiä tuomari huusi "käärme, ota koira pois!". Onneksi ei ehtinyt tökätä Papua vaikka koira oli ollut lierossa lähes nokka kiinni. Jäljestys jatkui hyvin, eka kulman haisteli hyvin ja jatkoi oikeaan suuntaan. Jälki meni pienen hakkuuaukean yli ja metsä oli Papulle näkymätön este. Se jäi vain pyörimään aukealle eikä löytänyt jäljen jatkoa. Uuden alun jälkeen oli enin into jo sammunut ja myös Papu vaihtoi hirven jäljille. Toinen hukka. Myös Jounin Ei-käsky heinän syönnissä saattoi vaikuttaa jäljestysintoon. Taas otettiin uusi aloitus ja Papu jäljestikin tovin matkaa hyvin, kunnes hirven jäljet kiinnostivat liikaa. ja kolmas hukka jonka jälkeen koe loppuu. Oltiin kuitenkin niin lähellä toista kulmaa että päätettiin mennä jälki loppuun eikä palata takaisin. Kolmas osuus olikin taas parempaa etenemistä. Kaadon luota lähti kanalintu ja sen hajuilla syöksyessään Papu löysi sitten kaatona olleen sorkankin.

Koirien osuus oli tältä päivältä ohi, mutta ei meidän. Jouni lähti purkamaan merkit kahdelta VOI-jäljeltä ja minulla oli kolmen jäljen opastus ja kahden purku.  Ihan kiitettävän rankka päivä vai pitäisikö sanoa yö. Papulla on vielä yksi mejäkoe edessä joten sitä varten täytyy treenata.

Plätän koearvostelu: "Plätällä hyvä rauhallinen ja ohjattu lähtö. Aloittaa maavainuisen sopivavauhtisen jäljestyksen, joka kuitenkin päättyy ensimmäisen osuuden alkupuolella kolmeen peräkkäiseen hukkaan. AVO 0.

Papun koearvostelu: "Papu haistelee lähtömakausta ja aloittaa innokkaan jäljestyksen kulkien jäljen molemmin puolin. 1. kulma tarkasti. 2. osuudella ollut aukea aiheuttaa Papulle pyörimistä eikä se enään toimi niin hyvin kuin alussa. Aukean jälkeen Papu aloittaa paluujäljen, josta 1. hukka. Myöhemmin Papu poistuu kahdesti määrätietoisesti jäljeltä, joista molemmista hukka. Koe lopetetaan. Papu viedään kuitenkin kaadolle, jonka nuuhkii. AVO 0.